„Viața de mamă nu-ți dă remunerare imediată!”. Am auzit această frază într-un podcast. Și ghiciți ce? Sunt de acord!

Când stai acasă cu copilul, seara tu nu vezi ce ai făcut în timpul zilei. Și nu vine copilul să-ți bată din palme: „ce frumos și la timp mi-ai schimbat scutecul, mami!”.

De aici, apare epuizarea, lipsa de valoare. Noi nu ne simțim propria valoare și nu ne valorificăm munca. Totul, poate, vine din societate și din mesajele eronate pe care ni le oferă aceasta. Că femeia care îngrijește de un copil, stă toată ziua acasă și nu face mare lucru.

Acum, o să vorbesc despre subiectul propriei valori și de ce e important, la un moment dat, să revenim la job, sau să facem și altceva pe lângă treburi casnice și copil.

Noi, ca oameni, avem nevoie să primim de undeva apreciere. Să fie ca un catalizator de energie pentru alte sfere care ne consumă. Ori să simțim plăcere că facem și altceva, nu doar schimbăm scutece. Pe scurt, să ne simțim valoroase.

Respectiv, când avem o activitate paralelă cu viața de mamă, asta ne dă energie și primim o recompensă practic imediată, a muncii noastre. La sfârșit de zi, putem vedea un rezultat sau primim reacții de la cei din jur.

Nu simțim că aducem valoare

Atunci când nivelul de anxietate ne depășește. Și nu simțim că aducem valoare sau suntem bune de nimic (total greșit, de altfel), este important să apară acea activitate în afara casei și copil care, să ne de-a încredere și motivație. Să ne crească stima de sine.

Aici, ajută foarte mult și susținerea partenerului, precum și valorizarea muncii casnice. Or, să nu uităm, când angajăm din afară să stea cu copilul nostru sau să ne facă ordine în casă, noi achităm bani. Astfel, îi valorificăm serviciile.

Vorbeam într-un articol, îl puteți citi apăsând aici, despre lipsa acută a unui job. Și nu doream să recunosc, că-mi era frică. De cum voi jongla cu toate. În mod special, pentru că am avut încercări care s-au terminat cu oboseală și insuficiență acută de somn.

Și, totodată, eu nu-mi valorizam munca pe care o făceam acasă. Eu în teorie știam tot. Dar, când rămâneam eu cu mine, mă terorizam și discriminam mai ceva decât ar fi făcut-o un străin.

Ce-mi aduce mie remunerare imediată

Asta, a fost una dintre deciziile pe care le-am luat după ce, cu cel mic a început să fie „mai ușor”. Să încep din nou a scrie. Și nu pur și simplu fraze sau scurte idei venite pe la miezul nopții, ci texte lungi, desfășurate. Așa cum îmi plac mie. Pentru a primi acea remunerare imediată, energetic vorbind. Ca să văd și să primesc acea energie care, să îmi aducă valoare în proprii ochi.

Și ce am mai făcut, a fost să-mi recunosc și să accept că treburile casnice sunt și ele o muncă și au valoare. Ca și statul cu copilul.

Dacă sunteți mame și vi se pare că tot ce faceți nu are rost și că nu faceți nimic important. Dacă nu vedeți rezultatul muncii voastre la final de zi. Probabil, aveți nevoie, ca și mine, de o altfel de energie și de ceva care să vă aducă bucurie și să vedeți un rezultat imediat.

Un text scris, o floare sădită, timp pentru un desert pe care să-l preparați sau orice altceva vă aduce plăcere. Și valorificați-vă munca. În deosebi, cea casnică.

Nu uitați, pentru toate astea e nevoie, mai întâi, de odihnă.

2 thoughts on “Viața de mamă: De ce jobul ne dă valoare?

  1. Apreciez munca Ta aici!!!!Scrii atit de profund și toate se leagă perfect cu realitatea noastră a mamelor!!!!
    Continua sa faci asta .. sa scrii !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top