Care este rolul femeii în societate? Clar, aici putem evidenția cel puțin trei tabere. O tabără este de părere că femeia ar trebui, în special după căsătorie, să stea acasă și să îngrijească de copii, de soț, să facă treburi casnice.

O altă tabără propagă femeia care trăind într-o societate modernă, trebuie să poată să aibă o carieră de succes sau cel puțin un job din care să se poată întreține pe ea și să contribuie la bugetul comun al familiei. Iar atunci când devine mamă trebuie să reușească să aibă grijă de copil, de casă, de soț. Să spele vase, haine, să facă mâncare, curățenie, și să reușească și la muncă. Or, femeia modernă ar trebui să-și păstreze statutul de puternică, încrezătoare și multifuncțională.

A treia tabără, admiră pe larg femeia carieristă. Femeia care muncește de dimineață până seara. Aceasta nu are timp de familie, de copii. Ea trebuie să demonstreze întregii societăți că femeile pot. Iar copiii, cu siguranță după 30. Dar până atunci, doar carieră. Or, pentru asta au luptat femeile. Pentru independența financiară și pentru a fi libere și independente de bărbații din viața lor.

Fiecare tabără, sau mai bine zis adepții care gândesc ca în una din cele trei situații, se uită cu neîncredere și neînțelegere la tabăra opusă. Dacă femeia e casnică și nu muncește, ei bine aici sar criticii cu afirmații că nu e independentă, dacă are vreun hobby care îi aduce bani, e bine, deși nu perfect. Iar dacă nu, atunci de ce? Și ce va face ea dacă o lasă bărbatul? Trebuie să ceară bani de la soț chiar și pentru lenjerie. Cum poate să nu se respecte?

Dacă femeia este și mamă și cu carieră, atunci muncește mult și iarăși nu are grijă de ea, de copii. Așa e foarte greu. De ce a făcut copiii așa devreme? Trebuia să mai aștepte. Că la ce îi trebuie ei carieră dacă deja e mamă? Copiii sunt mai importanți!

Iar dacă femeia e carieristă și nu își dorește copii, chiar dacă are 30+, atunci aici se găsesc alte critici și întrebări. „De ce nu faci copii? Deja ar trebui să te gândești! Copiii sunt bucuria vieții și cum poți să nu-ți dorești copii? Ce îți trebuie ție cariera aceasta? Ai un job, îți plătesc. Ce îți mai trebuie?” 

Fiecare femeie are principiile ei

Dacă faceți parte din una dintre aceste tabere, încetați. Nu dețineți adevărul absolut. De fapt, nimeni nu îl deține. Pentru fiecare, fie bărbat sau femeie, sunt importante acele viziuni și priorități, care îi fac lui bine. Și fiecare are principiile sale, după care trăiește. Nu poți arăta cu degetul o femeie care este casnică și care nu are un job plătit, doar pentru că tu nu ești de acord cu asta.

Independența este pentru toți și fiecare este liber să gândească ce e mai bine pentru el. Iar dacă să vorbim despre independența financiară, atunci fiecare femeie decide pentru sine când să aibă proprii bani. Nu o poate nimeni învinui pentru faptul că muncește pentru familia ei, în fiecare zi, gratis. Așa cum, nu putem critica femeile care se împart între familie, copii și job.

Majoritatea femeilor, au un job nu doar din dorința de a fi independente sau de ași face o carieră. Dar și pentru a contribui la bugetul familiei. Ceea ce este o necesitate, nu un moft. Și chiar și în cazul în care femeia depune tot efortul pentru a avansa în carieră, nu putem decât să ne bucurăm pentru ea, înseamnă că ea primește plăcere de la ceea ce face.

Nu întreba o femeie de ce nu face copii

Cu femeile care nu își doresc copii, chiar și la 30 este o altă controversă. Or în societatea noastră, fiecare ține să amintească femeii sau chiar și bărbatului cât e de important să-și facă o familie și să aibă copii. Dar, oare un copil este o jucărie la modă pe care trebuie neapărat să ți-o achiziționezi? Când visam să devin mamă, mă gândeam de ce unele femeii nu își doresc copii? Doar ei sunt atât de drăguți și e atât de minunat să fii mamă.

Devenind mamă și având în față toate provocările care îmi păreau simple la început. Am ajuns la concluzia că unii oameni pur și simplu nu sunt gata să își asume aceste responsabilități și este absolut normal. Vârsta nu te face să fii gata să ai un copil, poate doar să îți aducă anumite argumente de ce să nu o faci.

În societate deseori apar prejudecăți, iar altele, în special la adresa femeii, trăiesc și înfloresc zeci de ani la rând. Ceea ce ar trebui să înțelegem cu toții, dacă vrem să trăim într-o societate sănătoasă, este că fiecare femeie este liberă să aleagă când și câți copii să aibă. Dacă vrea sau nu o carieră. Să nască la 20, 25 sau la 30 de ani. Or să nu nască.

Fiecare om este liber să aibă propriile valori, scopuri și idealuri în viață. Nu trebuie neapărat să fii de acord cu alegerile pe care le face persoana de lângă tine, trebuie doar să ai respect față de decizia și viața ei. Fie că femeia de lângă tine îți este rudă, soră, prietenă. Ea are libertatea de a își trăi viața așa cum vrea și de a face propriile alegeri, nu ar trebui să uităm asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top